Vervangende opdracht twee

Omdat ik nog steeds door de Corona situatie niet op stage kon gaan kreeg ik voor de vierde periode vervangende opdrachten.  De opdracht houdt in dat je met materialen rond om je huis een meubel ging maken en dit keer met een nieuwe verbinding, dat was voor mij de deuvel verbinding.

Je mocht zelf bepalen wat voor meubel je zou gaan maken, ook was er geen maximaal of een minimaal aan de maten. Ik heb gekozen voor een kapstok in bohemia stijl waar ik ook een moodbord van heb gemaakt. Ik heb eerst van mijn schetsen een 3D modelering gemaakt om te kijken hoe het project eruit zou gaan zien. Ik heb ook een technische tekening in IronCad gemaakt van mijn project.

Omdat wij een houtkachel hebben in ons huis zagen wij af en toe wel eens wat hout voor in het houthok. Omdat er soms hout te weinig is besteld mijn vader dan een kub extra hout en komt met pellets naar ons huis toe. Ik heb nu ook van eigenlijk twee haardhout planken de achterkant gemaakt.

Op Pinterest zag ik een leuk idee met kleerhangers en een kapstok. Ik wou niet het idee kopiëren dus heb ik een sleutel hakje erbij bedacht van dezelfde kleerhangers, zodat ik geen kleerhangers verspeelden van mijn moeder. Ook heb ik een hoedeplank van ook afvalhout bedacht, Maar als ik de hoedeplank vulde met hout vond ik dat zelf erg donker, daarom heb ik ook een glasplaatje gebruikt om licht in het project te krijgen en zo een goede balans. Zo had ik drie materialen die ik voor dit project ging gebruiken. En een nieuwe verbinding die ik ging leren de deuvel verbinding.

Ik ging eerst de planken schuren zodat ze mooi vlak waren en ik niet het risico op splinters vermijden in het proces. Nadat ik klaar was met schuren kwam ik er achter dat de planken krom en schuin liepen. omdat de planken zo erg uit elkaar lagen kon dat niet met deuvels verbeteren.  Hierdoor kon ik helaas niet de gewenste kleer hangers verwerking in het project. De planken heb ik naast elkaar gelegd en gekeken waar ze het beste bij elkaar lagen en ook nog steeds geprobeerd de planken zo lang mogelijk te houden. Ik heb voor dit soort klusjes de decoupeerzaag in handbereik, maar ik vond handmatig zagen het nest omdat de decoupeerzaag soms wat lomp kan ogen.

Nadat ik alles gezaagd en geschuurd had was het tijd voor het lijmen van de twee planken. Ik doe dit met deuvels van 8 mm. Omdat ik thuis geen deuvel machine had heb ik bij de praxis een deuvel center puntje gekocht wat goed werkten en de planken goed op elkaar kwamen te liggen. Het was nog een klus om de planken goed te klemmen voor het drogen van de lijm, maar door de lijm opstelling die ik had gemaakt ging dat makkelijk en waren er weinig onverwachte gebeurtenissen tijdens het lijmen.

Toen de planken te drogen lagen op mijn kamer kon ik om mijn  tijd goed te besteden en de kleerhangers aftekenen en ook zagen. De kleerhangers zaagden ik ook met de hand. Omdat dit best een nauwkeurig klusje was moest dit met volle concentratie doen en is dit gelukkig in een keer gelukt. Toen ik klaar was met de kleerhangers was de lijm ook voldoende gedroogd om gaten te kunnen boren voor de steel van de kleerhangers. Ik heb ook in de kleerhangers voorgeboord omdat ik anders bang was dat ze gingen splijten bij de montage en dat is zonde.  Toen ik alles klaar had liggen voor de montage heb ik alles voorzichtig met schroeven bevestigd. En daarna ook de sleutelhakjes uitgelijnd, voorgeboord en bevestigd.

Nadat alles goed vast zat vond ik het zelf een erg licht kleur. Door de antiekwas die ik nog in huis had staan kon ik dat goed doen en kwam de structuur van het hout ook meer naar voren. Nadat ik alle kleerhangers en sleutelhaakjes had afgeplakt heb ik met een kwast en een oude doek de antiekwas in het project verwerkt.

Als laatste toevoeging aan mijn project maakten ik ook nog een hoedeplank. Hiervoor wou een mooi ruw stuk hout gebruiken met het schors er nog aan. Gelukkig had ik dat nog in mijn garage. Ik heb met de hand verstek gezaagd wat nog best moeilijk is. Maar voor de eerste keer vind ik het goed gelukt. Ik heb de hoedeplank ook met schroeven via achter bevestigd en bij het verstek met een schroef en wat lijmversterkt. Helaas kwam ik er achter dat de hoedeplank niet helemaal vlak was en dus niet op de kleerhangers lag. Ik heb dit opgelost door een schroef vanaf boven te boren zodat de hoedeplank vlak op de kleerhangers kwam te liggen. Nu had ik wel een gat boven in mijn hoedeplank, gelukkig had ik een deuvel 6 mm en kon ik die precies in het gat doen, waardoor je het gat nu nog nauwelijks ziet.

Nadat de hoedeplan bevestigd zat kon ik de laatste stap van het proces doen. Het glas in de hoedeplank leggen. Eerst wou ik plexiglas maar de prijs viel mij erg tegen. Hierdoor heb ik tog voor echt glas gekozen. Mijn vader en ik gingen samen naar de glassnijerij waar ik leerden glassnijden en kreeg ik het glas plaatje voor in mijn hoedeplank van mijn kapstok.

Ik ben erg blij hoe dit proces is verlopen en het eindresultaat vind ik ook erg mooi geworden. Als verbeter punten zou ik hebben dat ik beter moet afplakken want bij sommige kanten van de kleerhangers zie je een beetje antiek was erop zitten. Het is gelukkig niet zo veel dat het een doorn in het oog is. Ook zou ik mezelf graag willen verbeteren in verstek zagen. Ik weet dat dit erg moeilijk is met de hand maar ik zou er toch graag wat beter in willen worden. Hieronder is een carusel met nog meer foto’s van het proces.