Vervangende opdracht een

Omdat ik de eerste twee weken door de Corona situatie niet op stage kon gaan kreeg ik voor deze twee weken een vervangende opdracht. De opdracht houdt in dat je met twee verschillende materialen rond om je huis een meubel ging maken.

Je mocht zelf bepalen wat voor meubel je zou gaan maken, ook was er geen maximaal of een minimaal aan de maten. Ik heb gekozen voor een bijzettafeltje in bohemia stijl waar ik ook een moodbord van heb gemaakt. Ik heb eerst van mijn schetsen een 3D modelering gemaakt om te kijken hoe het project eruit zou gaan zien. Ik heb ook een technische tekening in IronCad gemaakt van mijn project.

 

Omdat wij een houtkachel hebben in ons huis zagen wij af en toe wel eens wat hout voor in het houthok. Omdat er veel hout over was van het kloven dacht ik dat het leuk is om van een plak van een boomstam een tafelblad te maken. Op de zolder van de schuur waar mijn vader zijn gereedschappen bewaard vond ik nog een oude bezemsteel die afgebroken was en een goede lengte had om die in zijn drieën te verdelen. Ook had ik nog wat platen Ecoplex over van mijn Biosensor Box (dit project staat op eigen projecten) wat ik kon gebruiken om onder de boomstam te monteren tegen viezigheid die op je vloer kan vallen, als het bijzettafeltje binnen zet. Zo had ik drie materialen die ik voor dit project ging gebruiken.

 

Ik ging eerst op de ruwe stam de graden verdelen, ik verdeelde de poten met 120 graden er tussen. Hierdoor kon ik de drie poten goed verdelen onder de stam en een goede inschatting maken hoeveel graden ik de poten naar buiten kon laten lopen. Hierna tekende ik de boomstam plak op de Ecoplex af aan een kant zodat ik niet onnodig ecoplex verspillen dat kun je goed zin in de carrousel met foto’s. Door middel van een watervaste stift kon ik goed zien waar ik met de decoupeerzaag moest zagen. Doordat ik een stipje had gezet op het ecoplex en op dezelfde plek op de boomstam kon ik niet in de war raken waar het ecoplex moest gaan komen. Hierna lijmden ik de uitgezaagde plaat ecoplex op de boomstam en nadat het gedroogd was schroefden ik er ook 4 schroeven in zodat de ecoplex niet meer kon verschuiven.  Met een lint en een potlood probeerde ik eerst een goed rondje te maken nadat dit mislukten, daarom deed ik dat de tweede keer met mijn passer zodat ik toch een goed rondje had van 100mm rondom de middelste schroef. Ik zette nu ook de overige 3 schroeven in het ecoplex met tussen elke schroef 120 graden. 

Nadat alles vast zat heb ik de zijkant van het ecoplex gladgeschuurd met een schuurmachine en ook meteen de bovenkant van de stam. De boven kant van de stam heb ik eerst met korrel 60 gedaan daarna korrel 120 en als laats korrel 240. Hierna was ik toegekomen aan de gaten te boren voor de poten. Ik borden deze met een acoutol op ongeveer 8 a 10 graden, doordat ik de gaten had geboord met boortje 24 waren de gaten iets groot geworden en stonden de poten erg naar buiten. Ik had toevallig nog kleine ronden houten plakjes op mijn kamer liggen voor onder een glas thee te zetten. Hierin heb ik met boor 22 een gat geboort en de poten pasten daar precies goed in. Ik was nu toegekomen aan het lijmen van de poten aan het blad, omdat ik de plakjes bij de poten had had ik ook een groter lijmoppervlak dat kunt u zien op de foto in de carrousel hier beneden op de pagina. Doordat de poten nog wel eens konden bewegen tijdens het droogproces heb ik op een oud bord de grades uitgezet waar de poten moesten komen. Hierdoor kon ik zien of de poten de goede grades hadden en konden de poten dus ook niet verschuiven tijdens het lijmen.

Ik heb nadat de poten in de lijmklemmen stonden meteen het vilt onder de poten voorgeboort en erin gedrukt. Zodat ik niet na het lijmen nog veel druk ging zetten om de poten met als risico dat ze gingen breken. Ik heb dit alles een hele nacht laten drogen en het bijzettafeltje kwam mooi uit de klemmen. Als afwerking heb ik olie bovenop gedaan en op het ecoplex een antiek was zodat het goed in evenwicht was met de kleur.

Ik ben erg blij hoe dit proces is verlopen en het eindresultaat vind ik ook erg mooi geworden. Als verbeter punten zou ik hebben om beter opteletten welke boor ik gebruik zodat ik geen fouten maak wat me vertraging zou kunnen opleveren in mijn proces. Ook heb ik als verbeter punt om de plaat ecoplex niet meteen aan de rand te monteren maar 30 a 20 mm meer naar binnen doe zodat je de plaat minder ziet omdat dat voor sommige mensen niet mooi is om te zien. 

Hier onder zijn nog meer foto’s van het proces