Kastje met lade en deur

Bij dit werkstuk gingen wij een lade kastje maken. Het ladekastje maak ik van beuken plaatmateriaal, ik vind dit zelf mooi materiaal en we bestelden met alle jongens bij een leverancier wat ook handig uitkwam. De lade en de herlijsten maak ik uit masief beuken dat komt mooi overeen met het plaatmateriaal en geeft een rustige uitstraling. Ik was erg benieuwd naar dit project omdat ik handgemaakt verdekte zwaluwstaarten ging maken en dit was nieuw voor mij. En ik vroeg me af of ik na de lange vakantie en de corona nog wel kon steken. Ook ga ik voor de eerste keer een deurtje afhangen in plaatmateriaal.

Wij gingen met de klas in aparte groepen vanwege de corona crisis. De eerste praktijk les van het nieuwe jaar heb ik besteed aan het maken van een goede houtstaat zodat ik wist wat ik moest kopen in te houtstuk zodat ik geen miskoop deed per ongeluk. Ook had ik thuis nog een mooi stuk kersen hout liggen (die was eigenlijk voor het tafeltje) dit heb ik gebruikt voor herlijsten die je niet kan zien en voor het onderstel. Hierna heb ik alvast het beuken voor de lade gekocht en dat op bruto maten gelaten voor de lade zodat ik daar iets wat tijd op zou winnen later.

Toen het beuken plaatmateriaal binnen was gekomen zaagden wij de platen op bruto maten maar nog niet in verstel. Hierna heb ik herlijsten gemaakt voor het deurtje maar ook voor de romp. Deze heb ik ook meteen geplakt en daarna alles gelijk gemaakt met de kanten frees en het schraapstaal. Hierna dat alles klaar was was ik klaar om de romp van het kastje op netto maten te maken in verstek. Hierna was ik klaar voor de sponning in de achterkant van het kastje dit zou laten opgevuld worden met ecoplex. Hierna heb
ik ook de lamelo’s gefreesd voor de verbinding in het kastje.

de volgende les kon ik gaan lijmen en is altijd een spannend moment omdat je dan het uiterlijk van je kastje bepaald is alles bijvoorbeeld nog steeds goed haaks of niet? Nadat alles goed was gelijmd kon ik de middenplank bevestigen en het deurtje uit gemeten en het deurtje afgehangen dit ging goed. Hierna was de romp zo goed als klaar dus kon ik overgaan op de lade op neto maten te maken. 

Nadit heb ik de laatste dingen aan de romp toegevoegd zoals het achterschot en het stootklosje. Hierna kon ik mij helemaal focussen op de lade en begon ik met halfverdekte zwaluwstaarten maken. De lade was zo goed als af en heb ik de poten onder mijn lade gemonteerd. Het laatste wat ik moest doen om het kastje in te leveren was de lade lijmen en het kastje opschuren.

Alles is gelukkig gelukt omdat ik een week van te voren in quarantaine moest omdat mijn zus corona had. Gelukkig heb ik de laatste week goed gebruik gemaakt van extra praktijk en kon ik de laatste handelingen nog doen om het kastje compleet te maken. Mijn planning vond ik goed gaan, als ik niet in thuisquarantaine had gezeten was ik goed uitgekomen en meer rust gehad met de inleverdatum. Nu is dat gelukt maar minder nauwkeurig als dat ik wilden. Met het eindresultaat ben ik blij maar als verbeterpunt had ik erg graag me zwaluwstaarten nog strakker gewild. In de carrousel staan de proces foto’s.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *