Shell chair

Deze stoel heb ik gemaakt in het kader van een lerarencursus. doel van de cursus is om het niveau van docenten op het gebied van meubelmaken te verhogen. Voor elke docent is dit anders en zijn de leervragen dus ook verschillend. Voor mij was de leervraag: hoe maak je een meubel met de cnc? Samen met mijn collega Irene besloten we om een stoel te maken. In het filmpje hieronder leg ik het voortraject en onze motivatie uit.


———————————————————————————————————————
 

Helaas ging er veel mis bij het frezen. Ten eerste zaten er zoveel fouten, dubbele lijnen, in de tekening, dat ik het grootste gedeelte opnieuw heb getekend in Caxa en vervolgens in Alphacam. Ten tweede was de planning wel een dingetje. We wilden niet in het vaarwater van studenten zitten. Zij zijn bezig met projecten met een tijdslimiet en wij konden wel wachten, vonden we.

Vervolgens ging er ook tijdens het frezen veel mis. Zo brak de frees af en ontstond er brand. De wrijving tussen het bamboehout en de frees zorgde voor zoveel hitte dat het bamboe begon te smeulen. Er waren zoveel beschadigingen dat er genoeg materiaal overbleef voor drie stoelen…

Ook de nabewerking viel mij vies tegen. Ik heb uren nodig gehad om het hout wer netjes te krijgen. Zie foto’s hiernaast voor voorbeelden.

Toen de delen passend waren, begon het schuren. Ik heb verschillende keren geschuurd. Van 100 naar 180 naar 240. Als babybilletjes voelden ze aan…

Helaas had ik toen geen tijd meer om de stoelen af te maken. Ik heb ze toen noodgedwongen een jaar lang op zolder bewaard en pas in de lente van 2019 weer opgepakt.

Ik kon meteen beginnen met lijmen. Ook dat had ik flink onderschat. Het is belangrijk een proefopstelling te maken en toen ik dat deed bleek dat het in elkaar passen van de stoel niet zo makkelijk gaat. De juiste volgorde bleek dat de ‘ribben’ eerst geplaatst worden in de ‘rug’ en pas daarna de armleuningen. Dit om de eenvoudige reden dat het andersom, dus eerst de leuningen, niet gaat. denk in diameters zal ik maar zeggen…

Ook waren de verbindingen té passend. Door het toevoegen van lijm kreeg ik de delen niet in elkaar. Daar had ik niet aan gedacht. 

———————————————————————————————-

De stoelen waren op tijd af voor de presentatie van het meemetict project. Een jaar later, dat dan weer wel. Intussen heb ik ook de"cirkelstoel" gemaakt in het midden. op de achtergrond zien we een aantal lampen van collega’s. ook waren er kasten en meer zitmeubelen gemaakt. Ik heb erg veel geleerd van dit prohject. Niet alleen programma’s als Ironcad(caxa) en Alphacam, maar ook dat er veel handwerk nodig is bij een cnc project. Daarnaast heb ik me gerealiseerd dat er veel fout kan gaan bij het meubelmaken en dat er veel zaken onvoorien zijn. Ook al denk je van te voren goed er over nagedacht te hebben. Het doorzetten, de stress, alternatieven bedenken, de blijdschap na lange frustratie en niet helemaal kunnen genieten van het resultaat, zijn ervaringen die ik vaak hóór, maar nu zelf heb ervaren. Dat vond ik minstens zo waardevol dan de technische vaardigheden die ik heb opgedaan.

Uiteraard moest ik fotos’s maken in de studio. Na een korte uitleg van Ronald heb ik een aantal foto’s genomen. Zie hieronder het resultaat. Klik op de foto’s voor een grotere weergave.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *