Schaafopdrachten

Doeklat

Mijn eerste opdracht was de doeklat. Dit was vooral een opdracht om je gereedschapskoffer te ontdekken wat er allemaal in zit. Voor deze opdracht gebruikte ik mijn schaaf en een blokhaakje. Dit is het resultaat geworden.

Hamer

De hamer was onze tweede opdracht. Ik vond dit een leuke opdracht, omdat je met de lintzaag mocht werken en de kolomboor. Ik gebruikten veel gereedschappen uit mijn koffer,  zoals mijn schaaf, beitels, lijm en lijmklemmen. Dit is het resultaat geworden.

Halfhout overkeping

De derde opdracht vond ik een leuke opdracht, omdat ik mijn eerste verbinding ging maken. Veel ging goed alleen werd bij deze opdracht duidelijk voor mij dat afschrijven minstens zo belangrijk is als je gereedschappen leren te beheersen. Voor deze opdracht gebruikten ik mijn afschrijfgereedschappen mijn eigen gemaakte hamer en mijn beitels. Dit is het resultaat geworden.

Pen-gat verbinding

De vierde opdracht was de pen en gat verbinding. Ik vond dit ook een leuke opdracht, omdat ik het leuk vond dat mijn verbinding pasten. Ik heb twee pen en gat verbindingen gemaakt, omdat ik over mijn eerste niet tevreden was.  Dit is het resultaat.

Schaafopdracht

Het einde van de eerste periode sloten wij af met een toets in het praktijk lokaal. Wij moesten een balk in een bepaalde vorm schaven. De opdracht zelf ging goed ik kon goed mijn schaaf instellen van zoet naar grof en van grof naar zoet. Helaas ging ik wel door me maten heen waardoor hij net niet eruit kwam te zien als in het werkboek  aangegeven stond. Dat is voor mij een puntje om op te letten om nauwkeurig te werken en goed te letten op de maat.

Zwaluwstaartverbinding

De vijfde opdracht was de zwaluwstaart verbinding ik vond dit een mooie opdracht, omdat ik het een mooie verbinding vind. Hierbij was het ook erg belangrijk dat je goed afschrijft. De gereedschappen die ik gebruikten waren mijn beitels en mijn hamer, Ik mocht hierbij ook mijn plankje, die ik had gekocht, machineren waardoor ik hem niet meer vlak en haaks hoefde te schaven. Ik gebruikten voor deze opdracht de houtsoort kersen dat vond ik erg fijn, omdat het makkelijk te steken is met je beitels. Dit is het resultaat.

Duivelsknoop 

Als afronding van de tweede periode gingen wij een duivelsknoop maken. Ik vond dit een gave opdracht, omdat de duivelsknoop er vet uitziet en het altijd een mindfuck momentje is hoe het in elkaar zit en hoe je hem in elkaar krijgt. Bij deze opdracht heb ik mijn beitels, Japanse trekzaag en mijn afteken materiaal gebruikt. Ik vond het zelf erg goed gaan, maar als verbeterpunt had ik  de verbindingen iets strakker op elkaar kunnen laten aansluiten.